Çağrı Mert Bakırcı
Çağrı Mert Bakırcı

Çağrı Mert Bakırcı

  • Evrim Ağacı’nın Kurucusu, Popüler Bilim Yazarı ve Anlatıcısı
Konuşma Yaptığı Diller
  • Türkçe
  • İngilizce

Bilim
Bilim ve Doğa Tarihinden İlham Verici & Yol Gösterici Hikayeler
Kendimizden ve Gerçeklikten Şüphe Etmek: Merkür, Neptün ve Plüton Bize Ne Öğretir?
Kimi zaman insanlar, hayat bekledikleri gibi gitmediği anda kendilerinden şüphe ederler. Kimi zamansa beklenmedikleri bir zorlukla karşılaştıkları anda suçu dünyaya ve evrene atarlar. Gerçek, çoğu zaman bundan çok daha karmaşık ve çok daha güzeldir. 3 gezegenin öyküsü, bize kendimizle ilgili ve hayatta karşılaşılan zorluklara nasıl bakmamız gerektiği hakkında neler öğretebilir?

Şüphecilik ve Sahtebilim
Sahtebilim, Komplolar ve Gerçek Dünya
Günümüzde spiritüel danışmanlığın ve çok çeşitli sahtebilim dallarının ekmeğini yiyen çok sayıda popüler isim var. Bu kişiler, hiçbir kanıt üretmeden, çok büyük iddialarda bulunuyorlar. Ancak kullandıkları terminolojiye biraz daha yakından baktığımızda, sinirbilimle ilgili en temel kavramları ihlal ettiklerini ve savrukça kullandıklarını görüyoruz. Sahtebilime para ve zamanımızı kaptırmamak mümkün mü? Modern zamanlarda neden bilimsel şüphecilik önemli? Şüphecilik kaslarımızı çalıştırmak, sonradan canımızın yanmasını nasıl önler?

İnsan Manipülasyonu: Zihninizdeki Önyargılar ve Mantık Safsataları
Eşinizle veya iş arkadaşlarınızla mutlaka tartışmışsınızdır. Kimi zaman söyledikleri şeylerin sizi özellikle sinirlendirmek için söylendiğini düşünmüş olabilirsiniz. Belki de iş arkadaşınızın söylediği şeyde bir yanlışlık olduğunu biliyorsunuz ama bir türlü dile getiremiyorsunuz. Bu konuşmada size, bilişsel önyargılar ve mantık safsataları ile insanların nasıl manipüle edilebileceklerini göstermeme izin verin. Böylece kitlelerin ne kadar kolay aldatılabildiklerini, zihinlerimizin safsataya nasıl açık olduğunu ve ikili ilişkilerde nasıl daha iyi bir insan olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Genel Bilim
COVID-19 Pandemisi Bizleri Nasıl Etkiliyor?
COVID-19 pandemisi, 21. yüzyılın şu ana kadarki en büyük ve en yıkıcı olayı. Bundan biyolojik, psikolojik ve sosyolojik olarak etkileniyoruz. Bazıları, diğerlerinden daha çok etkileniyor. Ve birçoğumuz, halen neyin olup bittiğini anlamakta zorlanıyoruz. Bu konuşmada önce bir COVID-19 turu yapıp, aklınızdaki soru işaretlerini gidereceğiz, sonrasında COVID-19’un bizi farkında olduğumuz ve olmadığımız ne şekillerde etkilediğini öğrenip, bunlarla mücadele araçlarımızı keskinleştireceğiz.

Benim Evren’deki Yerim Ne?
Bugüne kadar insanın Evren’deki yeri birçok farklı şekilde tanımlandı ve birçok farklı bilgi türü, insanı Evren içerisinde doğru bir şekilde konumlandırmaya çalıştı. Bilimsel gerçekler, bize bu konuda neler gösteriyor? Atomlardan oluşan bir evren olan siz, Evren içerisinde tam olarak neredesiniz? Ayaklarınız yere basacak; ancak hayal gücünüz özgürleşecek.

Yapay Zeka
Bilinç ve Zihin
Siz Bir Yapay Zekâ Olabilir misiniz?
Farkındalık, kişinin kendini bilmesiyle başlar. Kendinizi bildiğinizi varsayalım. Diğer insanların kişiliğini bilebilir misiniz? Bilinçli olduğunu iddia eden diğer insanların bilinçli olduğunu nereden biliyoruz? Sahi, bilinç nedir? Ve bir gün Yapay Zeka kapımızı çalıp, “Ben bilinçliyim.” dediğinde, onun bilinçli olmadığını neye dayanarak söyleyeceğiz? Daha önemlisi, bizim onun bilinciyle ilgili ne düşündüğümüz önemli olacak mı?

Beyin: Makinanın İçinde Bir Hayalet Var mı?
Beyin, evrende bugüne kadar karşılaştığımız en karmaşık sistem… Ve bu karmaşıklıktan doğan bilinç, davranışlarımız ve algılarımız, bu “makina” içerisinde, makinadan-öte bir “ruh” olup olmadığını düşünmemize neden oluyor. Modern bilim, makinanın içinde bir hayalet olduğunu düşünüyor mu? Neden? Ve nedir bu beyin dediğimiz şey ve onu daha iyi tanımak, bizi neden daha iyi bir birey yapar?

Stres, Sizi Kemiriyor!
Stres, son derece faydalı bir histir; ancak onu doğru yönetmeyi bilirseniz. Neredeyse hiçbirimiz bunu nasıl yapacağımızı bilmiyoruz ve kimi zaman “stres” olarak isimlendirdiğimiz duygularımız stresten kaynaklanmıyor bile! Strese hükmetmek, onun ne olduğunu anlamaktan geçiyor. Ve strese bir kez hükmettiğinizde, en büyük düşmanınızı en iyi dostunuz yapabilirsiniz.

Dijitalleşme, Gelecek Trend ve Teknolojiler
Yapay Zeka, Öğrenmeyi Öğrenebilir mi?
Sosyal medyada Yapay Zeka tufanı devam ediyor; ancak Yapay Zeka araştırmaları, insanların beklentisi olan “insandan her alanda üstün yapay zekayı” üretmeyi başarabilmiş değil. Neden? Yapay Zeka’nın ihtiyacı olan eksik bileşen, gerçek anlamıyla öğrenmeyi öğrenmek olabilir mi? Ve eğer öyleyse bu bize kendi zihnimiz hakkında neler öğretir?

Dijital Dönüşüm: Yapay Zeka İşinizi Elinizden Alacak mı?
Yapay Zeka ile ilgili en büyük endişe, yakında hepimizin işini alıp, bizi işsiz bırakacağı iddiası. Ve bazı işlerin yakın gelecekte tarih olması çok olası, evet! Peki o işler hangileri? Ve Yapay Zeka Devrimi, toplumsal ve ekonomik bir buhran yaratacak mı? Yoksa bizi bütünleyen, eksiklerimizi tamamlayan ve alet çantamız içerisine bugüne kadar yerleştirdiğimiz en güçlü araç mı olacak? Gelin kuru gürültüyü bir kenara bırakıp, Yapay Zeka’nın gerçekte ne olduğuna, neler başardığına ve neleri başarabileceğine bir bakış atalım.

Nesnelerin İnterneti (Internet of Things), Sizi Nesneleştirecek mi?
Bütün dijital teknolojiler tek ve devasa bir ağın uzantıları haline geldikçe, tıpkı beynimizdeki nöral bağlantılar gibi, ağın tamamı boyunca veri işleyebilecek bir süper-zeka doğuyor. Biz insanlar, bu süper-zeka ile etkileşen birer zihin konumundayız. Ancak bir yandan, bu süper-zekanın parçaları, bizim hayatımızın olmazsa olmazları: telefonlar, bilgisayarlar, yazıcılar, modemler, beyaz eşyalar, arabalar ve hatta şehirler ve ülkeler! Bu durumda siz, Nenselerin İnterneti’nin bir nesnesi misiniz?

Kişisel Dönüşüm
Farkındalığın Sinirbilimi
Farkındalık Nedir? Öz-farkındalık Nedir?
Öz-farkındalığın Bilinçle İlişkisi Nedir?
Öz-farkındalık Beyinle Nasıl İlişkilidir? Sadece İnsanlar mı Öz-farkındalık Sahibidir?
Sadece Canlıların mı Farkındalığı Vardır?
Farkındalık Psikolojisi
Ne Zaman Kendimizin Farkına Varırız?
Kendinin Farkında Olmayan İnsanlar Var mı?
Uygulamalar ve Farkındalık Becerileri
Ne Tür Bir Öz-farkındalık Sahibi Kişi/Lidersiniz? Neden Önemli?
Farkındalığı Engelleyen Nedir?
Farkındalığı Ne Geliştirir?

 

The Neuroscience of Awareness
What is awareness? What is self-awareness?
How does self-awareness relate to consciousness?
How does self-awareness relate to the brain? Do only humans have self-awareness?
Can only living things have awareness?

The Psychology of Awareness
When do we become self-aware?
Are there people with no self-awareness?

Applications and Mastery of Awareness
What type of self-aware person/leader are you? Why is it important?
What hinders awareness?
What improves awareness?

Çağrı Mert Bakırcı, PhD was born in 1990 in Ankara. He studied at TED Ankara College until high school, then transferred to Çankaya Milli Piyango Anatolian High School, as it was then called. He became the top 10th accepted student of the Mechanical Engineering Department of the Middle East Technical University after becoming 1275th in the university entrance exam in 2008. During his university years, he led different student societies and took the then defunct METU Mechanical Society and turned it into METU Mechanical Engineering and Innovation Society (METU Mech). METU Mech continues to work as one of the most active student clubs today.

He started an unofficial Biology minor in the Department of Biology at METU between 2009-2010, and in the meantime, he founded a student group called Tree of Evolution under the METU Biology and Genetics Society on November 5, 2010. Today, Tree of Evolution continues to work as a science initiative and it is the most visited, most comprehensive, and one of the most reliable popular science websites of Turkey.

Bakırcı, who graduated from the Middle East Technical University in 2013, had taken courses from the Biology department that would almost satisfy a double major and worked as an assistant researcher in many laboratories at the department. He was accepted to Texas Tech University Mechanical Engineering Department for his doctorate. Here, he completed his doctorate on evolutionary robotics in Burak Aksak’s BIOMS laboratory. His doctoral work was about using the theoretical background of evolutionary biology in the field of robotics and developing a guideline for engineers on evolutionary algorithms. Bakırcı, who also completed his doctorate in Biology Department of Texas Tech University, successfully defended his thesis and graduated in 2018.

Instead of staying in the academy, in 2018, him, his partner and their small team decided to pursue a career with Tree of Evolution project to make it the most comprehensive science communication platform, which had been ongoing for the past 8 years at that point. Tree of Evolution is currently one of the most visited websites in Turkey, namely, 1 out of every 5 people in Turkey visit the website each year. Within the Tree of Evolution project, numerous books, thousands of popular science articles, hundreds of science videos, hundreds of podcasts and various novel science projects has been produced and continues to be produced.

Bakırcı currently lives in Texas where he continues his duties as the CEO and editor-in-chief of Tree of Evolution, as well as leading digital projects such as Kreosus. He is also contributing to national newspapers like BirGün and Oksijen, writes new books and popular science articles, and he creates new science projects.

 

Dr. Çağrı Mert Bakırcı, 1990 yılında Ankara’da doğdu. Liseye kadar TED Ankara Koleji’nde okudu, sonrasında o zamanki adıyla Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi’ne geçti. 2007-2008 yılında üniversite sınavında 1275. olarak, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nü o dönem en yüksek puanla kazanan 10. kişi oldu. Üniversite yılları boyunca farklı öğrenci topluluklarında liderlik yaptı ve yıllardır inaktif olan ODTÜ Makina Topluluğu’nu yeniden yapılandırarak, ODTÜ Makina ve İnovasyon Topluluğu (METU Mech) haline gelmesine liderlik etti. Topluluk, günümüzdeki en aktif öğrenci topluluklarından birisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
2009-2010 yıllarında ODTÜ Biyoloji Bölümü’nde gayrıresmi bir Biyoloji yandalına başladı ve bu sırada, 5 Kasım 2010’da ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu altında Evrim Ağacı isimli öğrenci grubunu kurdu. Evrim Ağacı, günümüzde kendi başına bir bilim girişimi olarak çalışmalarını sürdürmektedir ve Türkiye’nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir ve en kapsamlı popüler bilim sitelerinden biri konumundadır.

2013 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezun olan Bakırcı, bu noktada Biyoloji bölümünden de neredeyse çift anadalı tatmin edecek düzeyde ders almıştı ve birçok laboratuvarda yardımcı araştırmacı olarak görev almıştı. Doktorasını yapmak üzere Texas Tech Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’ne kabul edildi. Burada, Dr. Burak Aksak’ın BIOMS laboratuvarında evrimsel robotik üzerine doktorasını yaptı. Doktora çalışması, evrimsel biyolojinin teorik altyapısını robotik sahasında kullanmaya ve evrimsel algoritmalar konusunda mühendislere yol gösterici bir yönerge geliştirilmesi hakkındaydı. Texas Tech Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden doktora yandalını da tamamlayan Bakırcı, 2018 yılında tezini başarıyla savunarak mezun oldu.

2018 yılında akademide kalmak yerine, o noktada 8 yıldır üzerinde çalıştığı Evrim Ağacı projesini meslek edinmeye karar verdi ve Türkiye’ye yönelik geliştirilmiş en kapsamlı bilim anlatıcılığı firmalarından birini eşiyle ve küçük bir ekip ile inşa etti. Türkiye’nin en çok ziyaret edilen siteleri arasında bulunan Evrim Ağacı’na, günümüzde her yıl Türkiye’deki her 5 kişiden 1’i giriş yapmaktadır ve ziyaretçi sayıları her geçen gün artmaktadır. Evrim Ağacı bünyesinde bugüne kadar çok sayıda kitap, binlerce popüler bilim makalesi, yüzlerce bilim videosu, yüzlerce podcast ve daha önce Türkiye’de yapılmamış çok sayıda bilim projesi üretilmiştir ve üretilmeye devam etmektedir.

Şu anda Texas’ta yaşayan Bakırcı, Evrim Ağacı’nın CEO’su, kurucusu ve idari sorumlusu olarak görev almaktadır ve Kreosus gibi yan dijital projelerin liderliğini üstlenmektedir; ayrıca BirGün ve Oksijen gibi gazetelerde köşe yazıları yazmakta, yeni kitaplar ve popüler bilim yazıları kaleme almaya ve bilim projeleri geliştirmeye devam etmektedir.

Kendi Kitapları
Evrim Kuramı ve Mekanizmaları (10+ baskı)
Evrenin Karanlığında Evrimin Işığı (5+ baskı)
Şüphecinin El Kitabı
50 Soruda Evrim

Katkı Sağladıkları
Yeryüzü Müzesi
İlk
Aşk Hakkında Düşünceler
Pandemi ve COVID-19

Medya Galerisi

  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image
Barış Özcan
Youtube İçerik Yapımcısı
image
Prof. Dr. Cem Say
Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi