Savaş Karakaş
- Televizyoncu, Belgesel Yapımcısı
Konuşma Yaptığı Diller
- Türkçe
- İngilizce
Kültür &Sanat
Belgesel
10.12.1968 Ankara doğumlu olan Savaş Karakaş, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı gazisi dedesi Hafız Hilmi Coşkun’un günlüğünü okuduğundan beri kendisini Çanakkaleli sayıyor. 1986 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi ve 1991 yılında Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat bölümünden mezun olan Karakaş, televizyonculuk mesleğine 1994 yılında ATV’de başladı. 1997 yılına kadar canlı yayın sabah, yarışma ve müzik – eğlence programlarında sunuculuk yaptı.
Karakaş, 1997 yılında Çanakkale savaşı batıkları üzerine ilk sualtı belgeselinin çekimlerine başladı. ‘Derinlerdeki Tarih’; Türk televizyonlarının ardından 2001 yılında Avustralya SBS TV’de yayınlandı ve en çok izlenen 50 program arasına girdi. Amerikalı Powersports&Powerdocs, Çanakkale Savaşının bu ilk ve en kapsamlı sualtı belgeselinin dünya dağıtımını üstlendi.
2002 yılında Çanakkale’de İngiliz Granada Television tarafından hazırlanan ‘Battlefield Detectives’ ve 2003 yılında BBC tarafından çekilen ‘Gallipoli: The first D-Day’ belgesellerine sualtı çekimleriyle katkıda bulundu.
1953 yılında Çanakkale Boğazı’nda batan ve 81 denizciye mezar olan Dumlupınar denizaltısı ve şehitlerin hikayesini, facianın 50. yıldönümünde tanıkların anlatımı ve tüm gerçekliğiyle ekranlara taşıdı. Karakaş; Dumlupınar belgeseliyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ‘Övgü’ ödülü aldı.
2005 yılında Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Galler televizyonları ile TRT ortak yapımı ‘Revealing Gallipoli – Çanakkale Geçilemedi’ belgeselinde sunucu olarak görev aldı. Çanakkale Savaşı batıklarına ışık tuttuğu araştırmaları National Geographic, BBC, ABC, SBS, Discovery, History Channel’da yayınlandı. Aynı yıl kurulan İZ TV için ‘Kızıldeniz’de Balıklar & Batıklar’ projesiyle ‘Sudaki İzler’ belgesel dizisinin çekimlerine başladı.
2006 yılında, araştırmacı, metin yazarı, yapımcı ve yönetmen olarak Kültür Bakanlığı ve TINA – Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı destekleriyle ‘Kayıp Denizaltılar’ projesini gerçekleştirdi. 25 Nisan 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’nı geçerek Marmara’ya ulaşmayı başaran Avustralya AE2 denizaltısının izlerini süren belgesel, Çanakkale Savaşları sırasında derinlerde kaybolmuş Avustralya, İngiliz ve Fransız denizaltılarının hikayelerini ilk kez gün ışığına çıkardı.
2007 yılında yine Kültür Bakanlığı desteğiyle ‘Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul’ belgeselini hazırladı. Bu belgesel; İngilizlerin dev uçak gemisi Ben My Chree’yi Meis’te, Fransız savaş gemileri, Paris II ve Alexandra’yı Kemer’de batıran 1. Dünya Savaşı kahramanı Türk zabiti Mustafa Ertuğrul’un hikayesini gün yüzüne çıkardı.
2008 yılında, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ödülleri seçici kurulu ‘Derinlerdeki Kahraman: Mustafa Ertuğrul’ belgeselini televizyon kategorisinde övgüye layık gördü. TRT Belgesel yarışmasında 3.lük ödülü kazandı.
2008 yılından itibaren insan sömürüsüne maruz kalan vahşi hayvanlar üzerine de belgeseller çekmeye başlayan Karakaş, uluslararası hayvan hakları örgütleriyle işbirliği yaparak önce dansçı ayıların ardından da yunus gösteri merkezindeki yunusların dramlarını ekrana taşıdı. ‘Kocaoğlan’ı Kurtarmak’ ve ‘Flipper’ı Kurtarmak’ belgeselleri ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş, dünyanın önde gelen belgesel film dağıtımcısı Journeyman Pictures’ın film kataloguna girmeye hak kazanmıştır. ‘Flipper’ı Kurtarmak’ 2010 yılında TRT Belgesel Yarışmasında seçici kurul özel ödülüne layık görülmüştür.
2009 yılında Kültür Bakanlığı desteğiyle çektiği ‘Savaşta ve Barışta’ belgeseliyle Midilli Kruvazörü ve Atılay denizaltısının Ege’de 24 yıl arayla kaybının ardındaki sır perdesini aydınlattı. 2010 yılında Marsilya’da düzenlenen Dünya Sualtı Filmleri Festivalinde ‘Hitler’in Kayıp Denizaltısı U-20’ belgeseliyle ‘en iyi tarihi belgesel’ ödülünü kazanmıştır.
2012 yılında Bodrum’da yaşayan son sünger avcısı Aksona Mehmet ile Ege Denizi ve Yunan adalarında sünger ve süngercinin izini sürdü, Kültür Bakanlığı desteğiyle ‘Son Süngerci’ belgeselinin yapımını gerçekleştirdi. ‘Son Süngerci’ 17. Boston Türk Filmleri Festivali’nde özel mansiyona değer bulundu.
2013 yılında yayımlanan ve Çanakkale Savaşlarına dair 33 batığın hikayelerini arşiv, sualtı ve sonar imajları eşliğinde anlatan ‘Derinlerden Yansımalar’ adlı kitap ve belgesel çalışmasına imza attı.
2015 yılında İş Bankası müzesinde açılan ‘Derinlerden Siperlere: Çanakkale 1915’ sergisinin küratörlüğünü yapan Karakaş, aynı yıl Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümü münasebetiyle Avustralya’da düzenlenen uluslararası Gelibolu konferansına Türkiye’den davetli konuşmacı olarak katılmıştır.
Savaş Karakaş, 2006 yılından günümüze Digitürk İZ TV’de ‘Sudaki İzler’ belgesel kuşağını (116 bölüm) hazırlayıp sunmaktadır. TRT Belgesel kanalında ‘Hayatı Belgeleyenler’ ve ‘Fatih: Avrupa’nın Kaderini Değiştiren Adam’ belgesel dizilerinin de sunuculuğunu yapmıştır.
DERİNLERDEKİ TARİH
Yapım Yılı: 1998
Araştırmacı – Yapımcı: Savaş Karakaş
Süre: 5 bölüm X 35 Dakika.
Quantum Saatleri sponsorluğunda hazırlanmış Çanakkale Savaşı’nın ilk ve en kapsamlı sualtı belgesel dizisi.
DERİNLERDEKİ TARİH
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel1.html
Yapım Yılı: 1999
Araştırmacı – Yapımcı: Savaş Karakaş
Süre: 58 Dakika
Savaş Karakaş liderliğindeki dalış ekibi Çanakkale Boğazı derinliklerinde savaş batıklarını araştırıyor. Türk Televizyonlarındaki gösteriminin ardından 2001 yılında Avustralya SBS TV’de yayınlanmış ve en çok izlenen 50 program arasına girmiştir.
DUMLUPINAR BELGESELİ
Yapım Yılı: 2003
Hazırlayan ve Sunan: Savaş Karakaş
(Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Övgü Ödülü – 2004)
Bölüm – ‘Son söz Vatan Sağolsun’ 52 Dak.
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel2.html
Deniz için doğmuşlardı; ölümleri de denizde oldu…
4 Nisan 1953 tarihinde Çanakkale Boğazı’nda batan Dumlupınar denizaltısı ve içindeki şehitlerin hikayesini yaşayan son tanıkların anlatımı ve tüm gerçekliğiyle ekranlara taşıyor.
Bölüm – ‘Dumlupınar’a Dönüş’ 33 Dak.
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel3.html
Yarım asır sonra bile unutulmadılar…
Facianın 50. yılında gerçekleştirilen Dumlupınar sualtı araştırması kapsamında ROV (sualtı robot kamera sistemi) ile batıktan alınan çarpıcı görüntüler ve enkaza yapılan ilk sivil anı dalışını içeriyor.
KAYIP DENİZALTILAR (Çanakkale Geçildi mi?)
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel6.html
Yapım Yılı: 2006
Yapımcı – Yönetmen –Senarist: Savaş Karakaş
Süre: 33+52 Dakika / 45 ve 64 dakikalık tek bölüm versiyonları da vardır.
Aslında onlar İstanbul’a kadar geldiler! Sessiz ve derinden… Öncüleri AE2 idi…
Savaş Karakaş; ‘Kayıp Denizaltılar’ belgeselinde Çanakkale’yi geçenlerin hikayesini anlatıyor. Çanakkale Boğazını aşıp Marmara’ya ulaşan düşman denizaltılarının ilki Yzb. Henry Stoker komutasındaki Avustralya AE2 denizaltısıydı. Bu unutulmuş başarı Marmara Denizi derinliklerinde AE2 batığının bulunmasıyla gün ışığına çıktı. Ancak sessiz avcılardan geriye kalmış daha pek çok iz derinlerde keşfedilmeyi bekliyor…
Derinlerdeki Kahraman: MUSTAFA ERTUĞRUL
http://www.savaskarakas.com/html/mertugrul/index.html
Yapım Yılı: 2008
Yapımcı, Yönetmen, Senarist: Savaş Karakaş
Süre: 51 Dakika
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi ÖVGÜ ödülü 2008
TRT Belgesel Yarışması Profesyonel Kategori 3.lük ödülü 2008
O; ateşten gömleği sırtına geçiren her Türk askeri gibi cepheden cepheye koştu. Küçücük dağ bataryası ile dünyanın en güçlü donanmalarına ait gemileri Akdeniz’in derinliklerine gömdü. Önce Meis adası limanında , İngiliz uçak gemisi Ben-MyChree’yi, ardından Antalya açıklarında Fransız gemileri Paris II ve Alexandra’yı batırdı. Kazandığı zaferlerle övünmektense meçhul bir asker olarak kalmayı yeğledi. Topun kundağını bırakıp, sabanın kulpuna yapıştı. Anılarını kaleme aldı, düzenlediği baskınların haritalarını itinayla çizdi, batırdığı gemileri resmetti. Ama kendi deyimiyle ne anıları, ne de resimlerinin renkleri odasının penceresinden asla dışarıya taşmadı.
Kültür Bakanlığı Sinema destekleme fonu katkılarıyla çekilen belgesel film suskun bir kahramanımızı hak ettiği aydınlığa çıkarıyor.
KOCAOĞLAN’I KURTARMAK
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel8.html
Yapım Yılı: 2009
Yapımcı, Yönetmen, Senarist: Savaş Karakaş
Süre: 52 Dakika
Türkiye onları Kocaoğlan diye tanıdı. Yıllarca sokaklarda burunlarında demir bir halkayla izledi.. Dansçı ayıların özgürlüklerine kavuşma öyküleri şimdi bu belgeselde anlatılıyor.. Yaşanan trajedinin boyutu çok daha büyük aslında. Hindistan’da hala dans ettirilen, Pakistan’da köpeklerle dövüştürülen, Çin’de daracık kafeslerde işkence gören ayılar da var. Belgesel dünyanın dört bir tarafından ayıların çığlıklarını ve ayı kurtarıcılarının çalışmalarını ekranlara taşıyor.
FLIPPER’I KURTARMAK
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel9.html
TRT Belgesel Yarışması Profesyonel Kategori Ziraat Bankası Özel Ödülü 2009
Ölmeden önce en çok yapmak istediğiniz şey, yunuslarla yüzmek… Peki acaba, yunusların ölmeden önce yapmak istedikleri şeyler listesinde sizinle yüzmek var mı? Onların gülümseyen yüzlerine değil, ağlayan gözlerine bakın. Sorunun cevabını bulacaksınız..
Bu zeki hayvanlar denizden ve ailelerinden koparıldılar, havuzlara hapsedildiler. Artık özgür değiller. Savaş Karakaş; Türk ve yabancı uzmanlar, yunus eğitmenleri ve akademisyenlerle, yunusların dünya denizlerinde başlayıp havuzlarda biten yolculuklarını tartışmaya açıyor.
Yunusların yüzlerinin her zaman gülüyor gibi görünmesine aldanmayın… Onlar son nefeslerini verirken de gülümsüyor!
Süre: 47’ / Yapım Yılı: 2009
Yapımcı-Yönetmen: Savaş Karakaş
SAVAŞTA VE BARIŞTA
http://www.savaskarakas.com/html/belgesel10.html
Yapım: Savaş KARAKAŞ
Yönetmenler: Savaş KARAKAŞ & Sibel MESÇİ
Danışman: Selçuk KOLAY
Müzikler: Osman Murat TUĞSUZ
Yapım Yılı: 2010
Süre: 45 dakika
“Savaşta ve Barışta”, derinlerde unutulmuş iki batığın izinde çıkılacak bir tarih yolculuğunun güncesi. Midilli ve Atılay, savaşta ve barışta Çanakkale sularına gömülen iki kahraman. Bu belgesel tarih yolcularını, savaşta ve barışta mayın tuzaklarına verilen kurbanların hikayelerine taşıyacak.
Midilli 336, Atılay ise 39 denizciyi beraberinde derin karanlığa götürdü. 24 yıl arayla aynı noktada hem denizin, hem de toplumsal belleğimizin derinliklerine gömülen deniz şehitleri, saydam mezarlarında hatırlanacakları günü bekliyor.
Yavuz (Goeben) ve Midilli (Breslau).. Efsanevi iki gemi… Dümen sularında Osmanlı İmparatorluğu’nu Almanya’nın yanında savaşa soktular. Fes giydirilmiş Alman amiralleri Osmanlı’yı müttefiki oldukları İngiltere’nin yanından alıp, Almanya’nın peşinde yok oluşa sürükledi.
Yavuz uzun yıllar hizmette kaldığı için hiç unutulmadı, efsaneleşti.. Oysa Midilli, 20 Ocak 1918’de Ege Denizi’nde bir İngiliz mayın tarlasına girdi ve peş peşe beş mayın infilakıyla battı. Midilli, 336 denizcisiyle 70 metre derinlikte hatırlanmayı bekliyor.
İngilizlerin Çanakkale’den geri çekilirken döşediği bu mayınlar savaştan sonra temizlendi. Fakat bazıları derin ve akıntılı sularda unutuldu..
Ve tam 24 yıl sonra Atılay denizaltısı Midilli ile aynı kaderi paylaştı. Aynı sularda, aynı derinlikte…
GELİBOLU’NUN DERİN SIRLARI / HD
“Beneath Gallipoli/Gelibolu’nun Derinliklerinde” belgeseli savaş, barış, dostluk ve bir keşif hikâyesidir. 1915 yılında Çanakkale’de çarpışmış Türk ve Avustralyalıların bugün karşılıklı dostluk ve saygı içerisinde Anzak ve Suvla Koylarında atalarından kalan izleri aramaları/araştırmaları konu edilmektedir. Türk ve Avustralya televizyonları için hazırlanan belgeselde; savaşa dair sualtında kalan izler, savaşta filizlenen dostluğun sıcak ışığıyla aydınlatılmaktadır.
Çanakkale Savaşlarının 100. yılına yaklaşırken Türk ve Avustralyalı uzmanlardan oluşan bir ekip savaşın yaşandığı kıyılarda ve sularda ilk kez bilimsel bir sualtı araştırmasını gerçekleştiriyor. Belgesel, sualtı araştırmasında yaşananları kayıt altına alırken, keşfedilen kalıntılardan yola çıkarak Anzak ve Suvla koylarında 1915 yılında yaşananları da izleyiciye aktarıyor.
Yapım Yılı: 2011
Süre: 42 Dak.
Yapım-Yönetim: Savaş Karakaş
SON SÜNGERCİ / HD
Bodrum…
Turkuaz denizi, kalesi, eğlence hayatı, aşklarıyla bir hayal dünyası…
Ama eskiden böyle değildi, bugünlerin tatlı rüyası mavi yolculuk rotaları; süngercilerin ekmek seferlerinde keşfedilmişti.
Turistlerin, kalabalıkların olmadığı küçük bir köy Bodrum…
Limanında develerin dolaştığı, damlarında süngerlerin kurutulduğu…
Boşa denize çıkılmadığı zamanlar… Deniz, eğlence dünyası değil; ekmek teknesiydi…
Sünger tüm bölgenin en önemli, prestijli geçim kaynağı; yarattığı ekonomiyle göz bebeğiydi.
Her sünger seferine doğumu bekler gibi büyük bir heyecan, endişe ve umutla hazırlanılırdı. Nisan’da dualarla, bilinmeze dümen tutardı tekneler. Sünger seferleri sırasında aynı tekneyi paylaşan denizciler aylar süren bir kader arkadaşlığı da yaşarlardı. Efsane kaptanlar dağarcıklarındaki sünger tarlalarını diğerlerinden saklamak için türlü numaralar çevirirdi. Suya giren her dalgıç ekmek parası peşindeydi. Hep daha derine, daha büyük, daha çok süngereydi yolculuk.
Bugün denize çıkan eski süngercilerin gözleri buğulanır anıları tazelerken; tatsız hatıralar, kayıplarda vardır… Deniz, nice kıymetli dostları, yoldaşları kopardı onlardan… Kaybedilen arkadaşlar ya yine denize verildi ya da en yakın kara parçasına emanet edildi. Ekim ayı denizci aileleri için gözlerin denizden ayrılmadığı; gece-gündüz sevilenlerin beklendiği bir zaman dilimiydi. Nice başarılı denizci seferden vurgun yiyerek dönerdi. Kıyılarda, sağ salim dönebilenlerin buruk sevinci, kayıp yakınlarının feryadına karışırdı. Her yıl…
Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi Aksona Mehmet, Bodrum’dan başlayıp Kos’a, ardından da süngerin ve süngerciliğin başkenti Kalimnos’a uzanan bir sefere çıkıyor.. Ege’de, son süngercinin ve son süngerlerin hikayesi ekrana taşınıyor.
Yapım Yılı: 2011
Süre: 50’
Yapım-Yönetim: Savaş Karakaş
2012-2013 ‘Derinlerden Yansımalar’ adlı kitap ve belgesel çalışması için Doğuş ve Koç grubu sponsorluğunda kolları sıvadık. Sadece sualtı fotoğraf ve filmleri değil, arşiv ve 3D sonar imajlarını da alarak Çanakkale Savaşı batıklarının bir bütün olarak görüntülenmesini başardık. 2 yıl sonunda 33 Batık tüm detaylarıyla envantere eklendi. Yapımcı ve Yönetmen olarak kitap ekindeki belgesele imza attım. Keşiflerimizi ve çalışmanın zorlu aşamalarını tüm yönleriyle 5 bölüm halinde Sudaki İzler’de ekranlara getirdik: Batık Atlası; Savaş Alanı Dedektifi; Marmara Seferi; Trimix; Carthage
Yapımcı-Yönetmen-Senarist: Savaş Karakaş (2013)
Medya Galerisi
Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar
Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.