Prof. Dr. Taylan Kümeli
Prof. Dr. Taylan Kümeli

Prof. Dr. Taylan Kümeli

  • Beslenme ve Diyet Uzmanı
Konuşma Yaptığı Diller
  • Türkçe
  • İngilizce

Sağlıklı Yaşam
Dijital Çalışma Koşullarında Sağlıklı Beslenme
İş hayatının yoğunluğu herkes gibi sizi de bunaltmış durumda olabilir, ancak bu hayattan kaçmanın mümkün olamayacağını herkes bilir. Bu nedenle hayatın gerçekleriyle yüzleşmek ve “yeni normal düzene” alışmaya çalışmak, bireylerin uyum sağlama süreçlerine yardımcı olabilecek en önemli yollardandır.
Yeni normali belirleyen faktörler şu şekilde açıklanmış:
*Teknoloji bireyleri daima dış dünyayla bağlantıda tutuyor.
*Artık daha fazla iş, daha az insan gücü gerektirerek yapılabiliyor.
*Küreselleşme ve bilgiye erişim hızı, kişilerin 7/24 bilgisayar başında olmalarını teşvik ediyor.
*Değişim hızı, insanoğlunun yakalayabileceğinin çok ilerisinde.
*Sürekli yeni rakiplerin ortaya çıkması ihtimali, şirketleri daima tetikte olmaya yönlendiriyor.
Albert Einstein’ın da dediği gibi; “Çılgınlık, aynı şeyi üst üste deneyip aynı sonucu alındığını göre göre o şeyi yapmaya devam etmektir.” Eğer hayatınızı değiştirmek için sarf ettiğiniz çabalar bir süre sonra işe yaramıyorsa, hayatınızla ilgili değerleri bir yerinden değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Aksi takdirde yıpranma tehdidiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun farkında olan birçok şirket, çalışanlarının yıpranmasını azaltmak amacıyla çalışma politikalarında radikal değişiklikler gerçekleştiriyor.
Değişen yaşam ve iş koşullarında nasıl sağlıklı besleneceğiz? Tüm besin gruplarının hayatımıza adaptasyonu.
Bir bağımlılık ya da zorunluluk olan dijital dünyanın beslenmemize etkisi
Koşullara göre sağlıklı beslenmeyi nasıl yeniden düzenleriz?
Hareket kısıtlanmasına paralel -kilo almamızı engelleyen beslenme çizelgeleri
Yeni besin grupları.

İş – Yaşam Dengesinde Beslenme
İş hayatının yoğunluğu herkes gibi sizi de bunaltmış durumda olabilir, ancak bu hayattan kaçmanın mümkün olamayacağını herkes bilir. Bu nedenle hayatın gerçekleriyle yüzleşmek ve “yeni normal düzene” alışmaya çalışmak, bireylerin uyum sağlama süreçlerine yardımcı olabilecek en önemli yollardandır.
Yeni normal”i belirleyen faktörler şu şekilde açıklanmış:
Teknoloji bireyleri daima dış dünyayla bağlantıda tutuyor.
Artık daha fazla iş, daha az insan gücü gerektirerek yapılabiliyor.
Küreselleşme ve bilgiye erişim hızı, kişilerin 7/24 bilgisayar başında olmalarını teşvik ediyor.
Değişim hızı, insanoğlunun yakalayabileceğinin çok ilerisinde.
Sürekli yeni rakiplerin ortaya çıkması ihtimali, şirketleri daima tetikte olmaya yönlendiriyor.
Albert Einstein’ın da dediği gibi; “Çılgınlık, aynı şeyi üst üste deneyip aynı sonucu alındığını göre göre o şeyi yapmaya devam etmektir.” Eğer hayatınızı değiştirmek için sarf ettiğiniz çabalar bir süre sonra işe yaramıyorsa, hayatınızla ilgili değerleri bir yerinden değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Aksi takdirde yıpranma tehdidiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun farkında olan birçok şirket, çalışanlarının yıpranmasını azaltmak amacıyla çalışma politikalarında radikal değişiklikler gerçekleştiriyor.
Peki, “yeni normal düzen”e ayak uydurabilmenin yolları neler ve bu normal içinde beslenme nerede?

Hamilelik / Emzirme Dönemi ve Sonrası
Hamilelik sırasında vücudunuz, içinizde büyüyen bebeğe uyum sağlamak için birçok değişiklikten geçer. Formunuzu korumak ve ayrıca ne yapıp ne yapamayacağınızın farkında olmak önemlidir. Düzenli ve sağlıklı beslenme sadece hamileliğiniz sırasında sağlık yararları sağlamaz, aynı zamanda vücudu doğuma hazırlamaya da yardımcı olur.
Çoğu kadın 11,5 kg ile 16 kg arasında kilo alırken, ne kadar kilo alacağımız şunlardan etkilenir: hamile kalmadan önceki kilonuz – eğer normalden azsa biraz daha fazla, fazla kiloluysanız biraz daha az almanız gerekebilir ikiz taşıyorsanız sabah bulantınız varsa bebeğinize sağlıklı bir başlangıç yapabilmeniz için hamileyken iyi beslenmeniz önemlidir. Ancak iyi niyetli bazı insanların önerdiği gibi, “iki kişilik yemek” zorunda değilsiniz.
Anne bedeninde gelişen bebeğin hangi ayda, hangi besine ne kadar ihtiyacı var? Neden?
Sizin için en iyi kilo alımı ne şekilde olmalı ve örnek beslenme çizelgeleri
Hamilelikte vitamin ve mineral kullanımı

Emziklilik Seminerleri
Muhtemelen emzirmenin bebeğiniz için çok sağlıklı olduğunu duymuşsunuzdur, ancak emzirmenin sağlığınız için de faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Emzirmek, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere yaşamınızın ilerleyen dönemlerinde belirli tıbbi durumları geliştirme riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca stresi azaltabilir ve yeni bebeğinizle daha bağlı hissetmenize yardımcı olabilir. Tüm iyi şeyler. Ayrıca anne sütü, bebeğinizin gelişimi için gerekli olan besleyici besinler ve koruyucu bileşiklerle doludur. Bu nedenle anne sütü bebek beslenmesinde “altın standart” olarak bilinir ve genellikle sıvı altın olarak anılır.
Bebeğinizi nasıl en doğru şekilde emzireceksiniz?
Emzirme esnasında nasıl beslenip; hem kilo verip hem de bebeğinizin doğru şekilde büyümesini sağlayacaksınız?
Hamilelik sonrasında alınan kiloları nasıl bir sistemle vereceksiniz.

Kanser / Diabet / Kalp – Damar Hastalıkları / Tiroid/ MS’da Beslenme
Çevremizde eskisine göre daha çok hasta mı var? Kanser, kalp damar hastalıkları, şeker, hipertansiyon dışında kalan sağlık sorunlarında da bir artış var mı? Bu soruların yanıtını tam olarak vermek güç ama doğru olan bir şey var: Hastane polikliniklerindeki kuyruklar her yıl biraz daha uzuyor.
Özellikle şeker hastalığı, alerji, obezite, hipertansiyon, kalp hastalığı, felç, kanser, ülser, astım ve romatizmal sorunlarda ciddi bir artış var. Ayrıca depresyon, panik bozukluk, kronik yorgunluk, osteoporoz (kemik erimesi), Parkinson ve bellek bozuklukları da son yıllarda dikkat çekecek düzeyde artış gösteren sağlık sorunları arasında gösteriliyor.
Refahın artması ve tıptaki gelişmelere rağmen hasta sayısının da artmasının sebepleri üzerinde farklı ülkelerde farklı nedenler etkili oluyor. Elde edilen verilerin ortak noktası ise beslenme tarzımızda son yüzyılda meydana gelen ciddi bazı değişikliklerin sağlığımızı olumsuz yönde etkilemesi. Özelikle son 50 yılda vücudumuzu taşıyamayacağı kadar kalori, toksik madde ve değersiz, boş ve kirli besinlerle doldurduk. Yanlış ve kötü besleniyor ve bunun bedelini ödüyoruz.
İşte tüm bu hastalıklarda nasıl beslenirsek en doğru sekliyle hastalığı yönetiriz.
Hangi vitamin, mineral, doğal kaynaklar bu hastalıkların tedavisinde olumlu ilerlemeye destek verir.

İyi Yaş Almak İçin Beslenme
Her gün kendini olduğundan daha yaşlı hisseden hastalarla karşılaşıyorum. Hepsinin enerjileri düşük, uyuyamıyorlar, kafaları karışık ve kilo problemleri var. Hastalarımın birçoğu birden fazla yaşımız olduğunu fark edemiyor. Kronolojik yaşınızı kontrol edemezsiniz, ama size canlılık veren yaşınızı kontrol etmeniz hiç zor değil. Bu 40 yaşında veya 80 yaşında birinin ne kadar kaliteli yaşadığıyla alakalı. Araştırmalar gösteriyor ki, kendinizi ne kadar genç hissederseniz o kadar uzun yaşıyorsunuz. Yani, kronolojik gerçek yaşınızla size canlılık veren yaşınızı eşitlemeniz gerekiyor.”
Bunun için nasıl beslenmeliyiz?
Hangi fiziksel aktiviteleri yapmalıyız?
Hangi vitamin ve minerali kullanmalıyız?
Cildimize, saçımıza, tırnaklarımıza nasıl beslenmeyle destek oluruz?
Hormonlarımızın ilerleyen yıllarca doğru şekliyle çalışmasına beslenme etkisi..
Beyin sağlığımız için gerekli besinler ve beyin egzersizleri

En Kolay Zayıflama Metodları
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık problemlerinden biri olan şişmanlık, yiyeceklerden alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması sonucu oluşur. Vücut, besinlerle aldığı enerji fazlasını yakamadığında bunu vücudun belirli bölgelerinde yağ olarak depolamaya başlar. Son yıllarda doğal besin tüketiminin azalması, günlük iş temposu içinde yemek yemeğe gereken zamanın ayrılamaması nedeniyle fast food tüketiminin artması, fiziksel aktivitenin azalması şişmanlığın artışını etkileyen başlıca nedenler arasında yer alır.
Vücutta yağ miktarının artması birçok kronik rahatsızlığın da temelini oluşturur. İnsülin direnci, kalp ve damar hastalıkları, tip2 diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, safra kesesi ve karaciğer hastalıkları, uyku apnesi, böbrek hastalıkları, kas ve iskelet sistemi bozuklukları vücut yağ kitlesi arttığında görülen komplikasyonların başında yer alır. Bu yüzden kilo vermek isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri sağlıklı olarak nasıl zayıflarım sorusudur.
Vücudun ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral gibi besinlerin yeterli ve dengeli miktarlarda alınarak fiziksel yapıda herhangi bir bozukluk oluşmadan kilo verilmesine sağlıklı zayıflama denir. Kişinin yaşına, cinsiyetine, sosyo ekonomik yapısına ve beslenme alışkanlıklarına göre özel olarak hazırlanan zayıflama diyetlerine ek olarak uygulanan egzersiz programları en etkili kilo verme yöntemidir. Diyet programlarında en sık karşılaşılan sorunlardan biri de kişinin hızlı bir şekilde kilo vermek istiyorum cümlesidir.
Dünyadaki en etkili ve sağlıklı kilo verme yöntemleri
Bu yöntemleri neye göre hayata alıyoruz?
Kalıcı bir kilo verme nasıl olur?
Ve bu yöntemler arasındaki artı ve eksiler

Menopozda Beslenme
Kadınların östrojen ve progesteron hormon üretiminin azalması ile birlikte mestrüasyonun zamanla tamamen kaybolmasıdır. Kadınlarda genellikle 45-55 yaş aralığında görülen menopoz, ülkemizde ortalama 47 yaşında görülmektedir. Sosyo-ekonomik durum, beslenme durumu, genetik faktörler, sigara, alkol tüketimi ve otoimmün hastalıklara bağlı olarak menopoz durumu ve zamanı değişiklik göstermektedir. Kadınlarda östrojen hormonunun azalması ile birlikte metabolizma yavaşlamakta ve vücutta yağ yakımında azalma olmaktadır. Bu dönemde obezite, osteoporoz ve kardiyovasküler hastalıkların görülme riskinde artış meydana gelebilir. Vücut ağırlığı idealin üstünde olan kadınlarda menopoza girme durumu daha erken yaşta görülebilir.
Menopozda vücudumuzda oluşan değişiklikler nelerdir?
Bu değişikliklere göre beslenmeden nasıl yardım alabiliriz.
Hangi vitamin ve mineralleri bu sürede kullanmalıyız?
Her hormon degişikligini yönetecegimiz beslenme egzersizleri…
Nasıl kilo almadan, yaşlanmadn , psikolojik olarak bu süreci atlatırız?

Taylan Kümeli’den Vitamin, Mineral Kullanımı
Vital + amin kelimelerinin birleşiminden. Önce vitaminlerin, proteinlerin yapı taşları olan amino asitler olduğunu düşündü bilim insanları …
Bugün ise sağlık için gerekli olan 13 türünü biliyoruz. Genellikle ihtiyacınız olan vitaminleri dengeli beslenmeden alabilirsiniz
Mineraller; vücudumuz için gerekli olan fonksiyonları yerine getirirler. Doğada bulunan tüm mineraller vücudumuzda da yer alır. Bu durumda minerallerin ne kadar önemli ve sürekli güncellenmesi gereken maddeler olduğunu gösterir. Mineraller sağlıklı yaşamımız için çok önemlidir ve vücudun kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddelerdir. Sağlığımız için çok önemli olan 15’ten fazla mineral maddeleri vardır. Mineraller, vitaminlerle birlikte çalışarak vücudun en fazla ihtiyaç duyulan bölgeye ulaşmalarını sağlarlar
Ancak bazı insanlar, özellikle belirli yiyecekleri sınırlayanlar, vitamin ve minerali beslenmeyle alamadığı için takviyelerden yararlanabilir.
Ne kadara ihtiyacım var sorusunu çoğu vitamin ve mineral için kan analizine bağlı sonuçlarla mevsimsel, cinsiyet, özel durumlarla belirlemek en doğrusudur.
Kan analizlerine göre ihtiyaçlarımız nasıl belirlenir?
Bu vitamin ve minerallerin eksikliğinde nasıl etkiler yaşarız?
Tamamlanma süreci ne kadar sürer?
Hangi mevsimde, hangi saatte, hangi süreyle alınmalıdır?

Temel Beslenme İlkeleri
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu “YETERLİ VE DENGELİ BESLENME” terimi ile açıklanır. Sağlıklı beslenmenin hedefi; yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasıdır.

Beslenmemizi Nasıl Sadeleştiririz?
Basitleştirilmiş yemeklerin hayalini kuruyor musunuz? Ben insan bedenindeki dağınıklığı azaltan bir profesyonelim … mesleğim var olan besin gruplarının içinden en doğrularını seçip karşımdaki insanın bedenine uyarlamak ve o bedeni daha sağlıklı kılacak sadeleştirmeleri yapmak.
Bunu yaparken de yoluma çıkan genetik, biokimyasal yapı, sosyal hayat, psikolojik entrika engellerini sağlı sollu toparlamayı da başardığıma inanıyorum.
Yemeklerinizi basitleştirmek sadece vücudunuzu beslemek, paradan ve zamandan tasarruf etmek ve ne yemeye karar vereceğinizin yorgunluğunu azaltmakla ilgili değildir.Bunların hepsi harika şeyler olsa da. Yemeklerimizi evde basitleştirmek, yeniden bağlantı kurmaya başlamakla ilgilidir. Bu, sizden geriye kalanlar yerine en iyisini verebilmeniz için kasıtlı olmakla ilgilidir
Günlük beslenmenizi sadeleştirmenin 13 etkili yolu…
İçeceklerin Hayatımızdaki Yeri ve Tarihçeleri
Su, çay, kahve, bitki çayları, soda, gazlı içecekler, ayran, kefir, etnik içecekler, fermente içecekler ve niceleri
Kısa tarihçeleri, hayatımıza ve bizim kültürümüze nasıl girdiler?
Günlük hayatımızda nasıl, ne kadar, ne sıklıkla kullanılmalıdır?
Fermente Besin, Probiotik, Prebiotik, Sinbiotik, Filizlendirme Tarzı Yeni Nesil Beslenme Nedir?
Beslenmemizdeki doğrular ve yeni doğrular da değişiyor.
Tüm yeni beslenme terimlerinin günlük yaşantımızda kullanımı. Besin değerlerinin ne ile yer değiştirdiği.
Uygulamalı anlatım.
Tadım yapılacak uygulamalar

Vegan Beslenmeye 360 Derece Bakış
Vegan ya da veganlık, beslenme ihtiyacını hayvansal gıdalardan sağlamama anlamını taşımaktadır. Vegan yaşam tarzına göre hayvandan gelen et ve süt ile birlikte, yine hayvansal yağlarla üretimi gerçekleştirilen ürünlerin kullanımı doğru bulunmamaktadır. Bu felsefede sağlıklı yaşamak kadar çevresel etiğe uygun beslenmek de önem arz ediyor.
Peki, Vegan nedir? Veganlık ne demektir?
Vegan beslenmede vücudumuzu bekleyen artı ve eksiler nelerdir.
Vegan menü örnekleri
Tüm vegan normlarına göre vegan süt, yogurt, peynir hazırlanması…
Glutatione, Hyarulonik Asit, Sistein, Triptofan ve Daha Niceleri / Günlük Hayatımızda Duyduğumuz Beslenmeye Dair Bilmecelerin Anlatımı
Bilmeceye Dönen Beslenme Terimlerinin Kendi Terminolojisiyle En Doğru Aktarımı ve Günlük Hayatımızda Nasıl Kullanacağımızın Şifreleri
Hangi kaynaktan nasıl hayatımıza girdiler ve nasıl anlamlandırılırlar
Değişen Dünya, Değişen Yeme Şekilleri

14.12.1962 yılında Ankara’da doğdu.
İlk, orta, lise eğitimini Ankara Koleji’nde tamamladı.1986 yılında Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü dereceyle bitirdikten sonra, akademik kariyerini 4 yıl önce beslenme anabilim dalından aldığı profesörlük ünvanına kadar ulaştırdı. Amerikan Diyetisyenler Derneği (ADA), İngiliz Diyetisyenler Derneği (BDA), Avrupa Diyetisyenler Derneği (EFAD),Türkiye Diyetisyenler Derneği TDD ‘e üyedir.
Meslek hayatına başladığı 1986 yılından bugüne kadar çeşitli hastanelerde ve özel kliniklerde diyet uzmanlığı yaptıktan sonra, 1999’da kendi kliniği olan Taylight’ı açarak klinik diyetisyenliğe başladı. Kliniğinde hastalıklarda beslenme, zayıflama ve kilo alma, gebe-çocuk beslenmesi ve fonksiyonel besinlerle beslenme konusunda hizmet vermektedir.
Beslenme konusunda 6 kitabı bulunan Kümeli, bugüne kadar 7 televizyon kanalında kendi adıyla programlar düzenlemiştir. Aynı zamanda haftada iki kez yayın yaptığı, ilgiyle izlenen bir youtube kanalı da mevcuttur. Sosyal medya hesaplarından “Taylan Kümeli’den Püf Lokmaları” başlığıyla her gün bilimsel bilgiler paylaşmaya devam etmektedir. Yazılı basında, periyodik olarak yazdığı aylık dergiler ve her hafta yazdığı Sözcü Gazetesi yazıları ile yer almaktadır. Ülkemizde ve uluslararası platformlarda bilimsel konferanslara, söyleşilere ve workshoplara katılmaktadır. Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşlarına “Sağlıklı Beslenme” danışmanlığı vermektedir.
2017 yılının Nisan ayında Londra’da “Kids in the Kitchen” markasıyla 5-11 yaş grubu çocuklarına dramayla sağıklı beslenmeyi öğretmeyi amaçlayan bir oluşumu hayata geçirmiştir.

Kitapları
Sentez Diyeti
Hayatın Sağlıklı Yanı
Kadınlık Yolculuğunda Beslenme
Lezzetin Dayanılmaz Hafifliği
Taylan Kümeli’den Püf Lokmaları
0-18 yas Çocuklarda ve Gençlerde Sağlıklı Beslenme

“Meslek hayatımdaki 30 yıl boyunca beslenmeye dair tüm karmaşık bilgilendirmeleri yıkmak, yaşamın sağlıklı yanını ön plana çıkarmak, insanların yemekle ilişkilerini düzeltmek birinci önceliğim haline geldi.
Sağlıklı beslenmeye ve bilime olan aşkım çocukluk yıllarımda başladı. Öyle ki, ‘’büyünce ne olacaksın’’ sorusuna hep “bilim kadını” cevabını verirdim. Ve bu aşk ile Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden derece ile mezun oldum. Hala da aynı aşkla öğrenmeye ve öğretmeye devam etmekteyim.
Mesleğime başladığım andan itibaren, bugüne kadar aldığım çeşitli eğitimlerde beslenmenin farklı boyutlarını öğrendim, multidisipliner yanlarını tanıdım ve bizim için neyin iyi, neyin uzun vadede kötü olduğunu araştırıp durdum. Çünkü bu konudaki tutkumu ve hevesimi gelecek nesillere aktarmak ve sahip olduğum bilgilerin insanlara yardım edebileceğini bilmek benim için çok önemliydi.
Bilmenizi isterim ki siz, benim için önemlisiniz. Amacım, sizi sağlıklı eğilimlere yönlendirirken, sağlıklı beslenmenin aslında korkulacak bir şey olmadığını, beslenmenin en temeline inerek ve hayatınızda pozitif değişiklikler yaparak, yepyeni bir yaşam tarzı oluşturabileceğinizi size anlatmaktır.
Vücudunuzu tanıyıp, onun ne istediğini öğrenmeye başladığınızda, buna devam etmenizi amaçlarız. Çünkü uzun vadede size sağlık ve canlılık sağlayan yegane yer vücudunuzdur. Vücudunuzun değerini, sistemi devam ettirdiğinizde, yemek ile olan ilişkinizi düzenleyerek, ”ne yersen o’sun!” kalıbını anlayıp, her geçen gün sağlıklı beslenmenin sizi ne kadar huzurlu ve iyi kıldığını görerek keşfedersiniz.”

Fikir önderliğini ve iş ortaklığını Sağlıklı Beslenme Uzmanı Taylan Kümeli’nin yaptığı Kids in the Kitchen projesi, is ortağı ve eski bankacı Engin Şenel ’in katkılarıyla birlikte Nisan 2017’de Londra’da hayata geçti. Bu projenin en büyük amacı, 5-11yaş grubu çocuklarının sağlıklı beslenme konusundaki tutum ve davranışlarını değiştirmek! Kids in the Kitchen, Londra’dan hemen 6 ay sonra,Kasım 2017’de İstanbul’da da faaliyete geçerek Küçük konuklarını son derece eğlenceli gecen eğitimlerinde ağırlamaya başladı.
Önemle altını çizmek isteriz ki Kids in the Kitchen, bu eğitimi bizzat çocuklara veriyor! 10 saatin sonunda çocuklarımızı,hayatlarının geri kalan kısmında nasıl sağlıklı besleneceklerini bilen, fiziksel ve zihinsel olarak zinde,sağlıklı beslenmenin avantajlarını gün ve gün yasayan bireyler olarak topluma kazandırıyor. Bu eğitim ne bir yemek yapma kursu ne de zayıflama programı. İngiltere’de ve Türkiye’de eşi benzeri olmayan bu eğitim, Taylan Kümeli’nin yıllar boyunca edindiği tecrübeye istinaden tasarlanmış olup kendisinin 30 yıllık akademik ve klinik deneyimlerinin güzel bir yansımasıdır. Amerikan, İngiliz ve Türk Diyetisyenler Derneği ile sürekli iletişim sonucu eğitimin kapsamı periyodik olarak gözden geçiriliyor.

Eğitim, tecrübeli ve profesyonel eğitmenler tarafından Taylan Kümeli denetiminde yapılıyor. Azami 10 kişilik küçük gruplar seklinde ağırlanan çocuklar 5 ayrı gün ve her gün ikişer saat olmak üzere toplam 10 saatlik eğitime katılıyor ve sağlıklı beslenmeyi eğlenerek ve deneyimleyerek öğreniyorlar.Çocuklar henüz genç yaşta oldukları için eğitimler interaktif ve eğlenceli olacak şekilde tasarlandı. Drama ve oyunlarla, beş duyuya hitap ederek daha da verimli hale gelen eğitimlerin sonucunda çocuklarda davranış değişiklikleri hemen ortaya çıkıyor.

Hiç şüphesiz eğitime katılan çocukların rol modelleri olan anne ve babalarının da beslenme konusundaki tutum ve davranışları değişmeli zira onların sağlıksız beslenmeye devam etmesi demek eğitime katılan çocukların öğrendiklerinin kısa bir süre içinde yok olması demektir. Bu sebeple,Kids in the Kitchen eğitiminin bir parçası olarak ebeveynler için hazırlanmış olan tek seferlik eğitime katılmanızın,mümkünse eşinizle birlikte katılmanızın öneminin altını çizmek isteriz.

Peki neden çocuk yasta sağlıklı beslenme bu kadar önemli! Neden 10 saat gibi uzun bir sure harcanıyor! Neden genç yetişkin yıllarında bu konu gündeme getirilmiyor da 5 yaş gibi erken bir dönemden itibaren bu eğitim başlıyor! Bütün bu soruların birden fazla ve her biri ayrı ayrı önem taşıyan sebepleri var. Bundan sonraki kısmi dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz!

Öncelikle fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı büyüme ve gelişmeden başlamak lazım. 5 yaş donemi, çocuklarda henüz beyin gelişiminin 100% tamamlanmadığı bir dönem. 5-11 yaş dönemi, gençlik dönemine göre hacimsel olarak kemiklerin daha fazla geliştiği bir donem. Bu ve benzeri konular dikkate alındığı zaman, 5-11 yaş grubu çocuklarındaki zihinsel ve fiziksel büyüme ve gelişimi, sağlıklı beslenme ile mutlaka desteklenmelidir.

İkinci olarak bir çocuğun performansından ve konsantrasyonundan bahsetmek gerek; örneğin çocuğunuzun okul performansı ve öğrenme kabiliyeti!Orta vadeli yetersiz beslenme veya kısa süreli açlığın bile okula giden çocuğunuzun öğrenme kabiliyetinin önünde büyük bir engel olduğunu biliyor muydunuz! Enerjisi erken biten bir çocuğunuz var ve siz bunun sebebini anlamakta güçlük mu çekiyorsunuz! Ya da anlık veya belli bir zaman aralığı içinde çokça değişen ruh halinin sebebini bulmakta zorlanıyor musunuz! Yine çözüm olarak sağlıklı beslenmeden bahsedeceğiz. Günlük hayatin içinde çocukların fiziksel ve zihinsel performanslarını en yüksek düzeye çıkartabilmek için onlara beslenme konusunda doğru besinlerle destek olmak gerekir.

Bir sonraki maddede sizlere korunma ve erken önlem almak konusundan bahsedeceğiz. Korunma ve erken önlem, fazla kilo ve obezite açısından olduğu gibi, ki Dünya Sağlık Örgütü’nün henüz yayınlanan araştırmasına göre Türkiye’de 6-9 yaş grubu çocuklarının 25% i fazla kilolu veya şişman, basit hastalıklardan korunma,bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesi ve diyabet/kalp/kanser gibi metabolik hastalıklardan korunma anlamına da geliyor. Çok zeki bir çocuğunuz olduğu düşünün. Hastalık sebebiyle sık sık yataktan çıkamadığı sürece zekâsını kullanabileceği düzenli bir okul hayati olmayacaktır. Ya da fazla kilolu veya şişman bir çocuğun benlik saygısı arkadaşlarına göre çok daha zayıf olacaktır. Sağlıklı beslenme sonucu elde edilecek olan korunma ve erken önlem alma şansı, çocuğunuzun sağlığı açısından tabiri caizse çok değerli bir hazinedir. Unutmayın ki, çocuğunuz hasta olduktan sonra onu iyileştirmek için elde olan bütün imkânları seferber ediyorsunuz. Peki bunun anahtarı size bugünden uzatılırsa, bu anahtarı almak için tereddüt eder miydiniz?

Şunu da belirtmekte fayda görülüyor ki, bugün “fit”görünümlü olan çocuğunuzun bugünkü görüntüsü, yarin fazla kilolu veya şişman olmayacağını garanti etmez. Ayrıca, fazla kilolu veya şişman ebeveynlerin çocuklarının ilerleyen dönemlerde fazla kilolu veya şişman olma olasılığı,diğerlerine göre 35% daha fazla!Türkiye’deki fazla kilolu veya şişman yetişkinlerin artış rasyosunun oldukça yüksek olduğu düşünülürse, bu konu hiç de azımsanacak bir konu değil!

Neden çocuklarda sağlıklı beslenmenin bu kadar önemli olduğunu sizlere açıkladıktan sonra dilerseniz su soruya cevap arayalım; sağlıklı beslenme,bu yas grubunda çocuklara öğretilebilir mi? Kids in the Kitchen’in cevabi çok net “Evet!”. Matematiğin öğretilmeye başlandığı, kişisel sağlık ve güvenliğin anlatıldığı, birden fazla dil konuşulmasının beklendiği bu yaş grubu, ki buna 5-6 yaş da dahil, sağlıklı beslenme eğitimi için önerilen ideal yaş grubudur. Ve tecrübeyle görülen odur ki çocuklar, bu yasta beslenme davranışlarını sağlıklıya kaydırmayı çok rahat başarmaktadırlar. Kids in the Kitchen, gereken bilgi ve beceriyi çocuğunuza kazandırırken onun beslenme konusundaki davranışını da değiştiriyor.

Hepimiz çocuklarımızı en iyi okula yollamak için çırpınıyoruz. Bunun yanında hobileri olsun, spor yapsın, sanatsal yönleri de olsun diye internette derin araştırmalar içindeyken bir yandan da sağdan soldan duyduğumuz tavsiyeleri soruşturmaya ve filtrelemeye çalışıyoruz. Pekâlâ, bunların hepsinden daha da önemli olan, çocuğunuza hayat boyu sağlık, fiziksel ve zihinsel zindelik, yüksek benlik duygusu ve kendine güven, başarı ve hayata dair her şeye pozitif bakış açısı verecek ve en önemlisi kendine yeter birer birey yapacak olan “Beslenme Davranış Değişikliği ve Sağlıklı Beslenme Eğitimi’ne çocuğunuzu kaydettirmeyi düşünmez misiniz?

Kids in the Kitchen eğitimlerinebireysel ve kurumsal kanallarla ulaşabilirsiniz. Okullar açıkken hafta sonu, okullar kapalıyken hafta içi yapılan eğitimlere bireysel olarak başvurabilirsiniz. Ayrıca, kurumlar veya ayni arkadaş grubu anne ve babalarının çocukları için kapalı gruplar seklinde eğitimler dedüzenleniyor.

Kids in the Kitchen, kurumların insan kaynakları bölümleriyle işbirliği yaparak, bu eğitimin “çalışanlarasağlanan faydalar” başlığı altında, çalışanlara ve onların en değerli varlıkları olan çocuklarına ulaşması için girişimlerde bulunuyor.Ayrıca hâlihazırda İstanbul’da gerçekleştirilmekte olan Kids in the Kitchen projesi yakın zamanda Türkiye’nin diğer şehirlerinde de çocuklarla buluşmaya başlayacak.

Lezzetin İnanılmaz Hafifliği
Taylan Kümeli, önsözde bu kitabı neden yalnız başına oluşturmadığının yanıtını okurlarıyla şu sözlerle paylaşıyor: “Bazen kendi varoluşumuzu anlamak ve anlatmak için ve dahası resmin tamamını görmek için başka gözlerden yardım alırız. Bu defa, yardım aldığım gözler, benim yıllar içinde bir araya getirdiklerimin canlı şahidi olan, kalemi ile kendi yolunu çizen ve o yolu yakın geçmişte birlikte yaşadığımız deneyimler sayesinde benimle birleştirebilen bir insana aitti… O kişi, kızım… İkimizin de ortak paydası, insanlara ve insani duygulara hitap ettiğimizin bilincinde olmak… Bu yüzden kişiyi kendi doğasına başkaldırmaya değil, onunla uyum içinde olup, onu tanımaya davet ediyoruz. Lezzet ve sağlık aynı yerde barınmaz, diyen klişelere, özgünlüğün gücüyle kafa tutuyor ve inanılmaz belki ama “Lezzetin hafifliği mümkündür ve biz böyle başardık”, diyoruz.”

Kadınlık Yolculuğunda Beslenme
Çocukluk ve ergenlik döneminden âdet öncesi ve âdet dönemine, hamilelikten emzirme dönemine ve menopoza kadar kadında beslenmenin püf noktaları. Obeziteden nasıl korunuruza cevap ararken ergenlik döneminde beslenmenin önemi. Aşırı kilonun neden olabileceği sağlık sorunları. Hamilelik ile beslenme arasındaki ilişki. Hamilelikte spor. Bebeği geliştiren proteinler. Hamilelik süresince kaç kilo alınması gerekir? Menopoz bir hastalık mıdır? Hormonlar ile kilo arasındaki ilişki. Osteoporoz. Kimi kadınlar neden kilo veremez? Meme kanseri ve beslenme. Meme kanserinden koruyan besinler. Tiroit problemi ve beslenmeyle ilişkisi. Kadında şeker.
Ve kadınların sağlık hakkında merak ettikleri birçok konu…

Hayatın Sağlıklı Yanı – Beslenme Bilinci
Doğduğumuz andan yaşam çizgimizi noktalayana kadar yaptığımız en temel güdüdür beslenme. Yaşam zorluklarına, güzelliklerine, sağlıklı veya sağlıksız geçirdiğimiz günlere rağmen hiçte bitmesini istemediğimiz bir süreçtir. Sağlıklı Beslenmenin bir yaşam şekli haline dönüşmesi için Taylan Kümeli yeni kitabında yıllar boyu süregelen deneyim ve bilgi birikimini paylaştı.
Paylaşıldıkça güzelleşen sevgi gibi, bilgininde sonsuzluğunda beslenme adına her öğrenileni kitabımız vasıtasıyla sizlerle paylaşarak derin mutluluk yaşıyoruz.

Sağlıklı Beslenme Rehberi
Geçtiğimiz yıl Altın Kitaplar tarafından yayımlanan Sentez Diyeti adlı kitabıyla önemli bir esere imza atan beslenme ve diyet uzmanı Taylan Kümeli, 0 – 18 yaş için hazırladığı Sağlıklı Beslenme Rehberi ile okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Bu kez ortak bir çalışma ortaya koyan Kümeli, Bebeklikten Ergenliğe Sağlıklı Beslenme Rehberi’ni TK Taylight’taki uzman çalışma arkadaşları E. Yasemin Batmaca ve Özlem Sert ile birlikte hazırladı.

Sentez Diyeti
Günümüzde iş hayatının yoğun temposu ve vücudumuzun ihtiyaçları devamlı çatışma halinde. Bu çatışmadan galip çıkmak için beslenme bozukluklarının üstesinde gelmek ve vücudumuzla uyum içinde yaşamak için “Sentez Diyeti” bizlere çok farklı bir alternatif sunuyor…

Medya Galerisi

  • Banner
  • Banner

Mirador ile Fark Yaratan Konuşmalar

Bu konuşmacı ile sorularınız mı var? Hemen bize ulaşın, en kısa sürede yanıtlayalım.

Benzer Konulardaki Diğer Konuşmacılar

image
Kevser Başkara
Beslenme ve Diyet Uzmanı
image
Ekrem Memnun
Galatasaray A Basketbol Takımı ve A Milli Kadın Basketbol Antrenörü
image
Dr. Cenk Tezcan
Tıp Doktoru, Fütürist, Tıp Bilişimcisi